Mit eszünk valójában?

0
MEGOSZTÁS
Hirdetés

Mit eszünk valójában? Fehér kenyér kontra teljes kiőrlésű kenyér

Emésztésünk legfontosabb szakasza a vékonybélben zajlik és itt dől el, hogy laktózérzékenyek vagyunk-e, hogy mi az egészséges számunkra, vagy melyik étel okoz allergiát. Emésztőenzimjeink ezen a szakaszon ollóként működnek, addig aprítanak, amíg az étel a legkisebb közös nevező állapotába kerül a testi sejtjeinkkel.
A fehér kenyérben lévő szénhidrátot az enzimek viszonylag hamar megemésztik, míg a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérnél ez a folyamat sokkal tovább tart. Ugyanis bonyolult cukorláncokból áll, tehát ez nem cukorbomba, hanem hasznos cukorraktár. Az emberi bélben a glutén részben megemésztetlenül kerül a bélsejtekhez majd ott átlopakodik a bélfalon. A búzafehérje – például fehér kenyér – olyan területekre is eljuthat, ahová egyáltalán nem kellene, ez pedig nem igazán tetszik az immunrendszernek.
A búzaliszt fogyasztása gyulladáshoz vezethet, ismérvei:

  • hasfájás
  • hasmenés
  • fáradékonyság

A cölikáliát, más néven lisztérzékenységet – búzalisztben lévő fehérje – csak szakorvos tudja diagnosztizálni, vérvizsgálat és szövettani vizsgálat keretein belül. A pimasz szöcskének megfekszi a gyomrát, ha túl sok búzafüvet rágcsál, tehát mindkettejük számára az a legjobb, ha felhagy ezzel a szokásával. Nos, ezt tanácsolom neked is. Hagyj fel a búzaliszt fogyasztásával és használt teljes kiőrlésű lisztet, ha szükséges. A gluténtartalmú gabonákat helyettesítheted rizzsel, kukoricával, amaránttal, hajdinával, cirokkal, maniókával, a belőlük nyert liszttel készíthetsz kenyeret, vagy tésztákat. Nem kell elfelejteni a lekvárt, a mézet, tojást, a burgonyát, továbbá a kölest, sárgaborsót. A napraforgómag, szentjánoskenyérmag és tökmag alapú táplálékok szintén fogyaszthatóak.

Szakirodalom: Dr. Giula Enders, Bélügyek

Ács Beatrix

Hirdetés
MEGOSZTÁS
Előző cikkMi egymással beszélgetünk, és nem egymásról
Következő cikkA gesztációs cukorbetegség kockázatokat jelent az anya és a baba számára
Pályafutásomat könyvelőként kezdtem a General Electric Ltd.-nél, majd a Vodafone Finance procure to pay csapatát erősítettem. Az egészséges életmód, táplálkozás, sport, tudatos életvitel kicsi korom óta az életem része. 6 éves koromtól versenyfutó voltam, melynek eredményeként 63 érmet sikerült megnyernem. Súlyos betegségekből felépülve döntöttem az életmódváltás mellett. Életcélom, hogy segítsek utat mutatni embertársaimnak, hiszen fiatalkorban vetjük meg a későbbi életünk alapjait. Az International School for Fitness and Recreation intézmény által szakokleveles életmód-wellness trainer vagyok. Felsőfokú szinten beszélek angolul, középszinten olaszul, alapfokon spanyolul. 2016-ban a Vitalitás Magazin és az Életmód Magazin egyik szakértőjeként tevékenykedtem, 2017 februárban indítottam el a Biolifestyle online magazin cégem, azzal a céllal, hogy segítsek utat mutatni embertársaimnak. Minden tőlem telhetőt megteszek a sportosabb és egészségesebb Magyarországért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here